De ce benzi de alergat ?

De ce biciclete fitness ?

De ce stepper ?

Benzi de alergare

   Dintre toate tipurile de exercitii pentru mentinere, tonifiere si slabire, cea mai buna si cea recomandata cel mai des de catre medici este " ALERGAREA ".

   Benzile de alergare sunt singurele aparate de fitness care stimuleaza corpul la fel ca alergarea in aer liber, acesta avand marele avantaj ca respective alergare se face in confortul propiului camin , departe de privirile indiscrete, de zgomotul masinilor si poluarea acestora, de biciclete si caini. Pe langa acesta, banda de alegat ne ofera posibilitati multiple de a selecta viteza cu care dorim sa alergam , dar si inclinatia ( panta ) dorita. Un alt mare avantaj fata de alergarea clasica, este ca benzi de alergare ( nu toate ) ofera un sistem de amortizare, acestea ajutand articulatiile si mai ales ghenunchii, pentru un efort mai mic din partea acestora. Benzile de alergare ne ofera tot timpul posibilitatea de a ne monitoriza ritmul cardiac ( bataile inimii, pulsul ) , km parcursi, caloriile pierdute, viteza de deplasare, inclinatia la care alergam si timpul total al alergarii.


Ce fel de banda de alergare sa alegam ?

  Caracteristici dupa care ne orientam atunci cand alegem o banda de alergare:

  • puterea motorului la acesta depinde mult de bugetul dvs, dar pentru acasa si pt o folosire de aprox 1 ora pe zi este bine ca o banda sa aibe un motor de minim 1,5 CP, iar o daca cu cresterea acestuia creste si durata de viata a acestuia, dar si posibilitatea de o folosinta zolnica mai indelungata; 2 ore sau chiar mai mult zilnic. De retinut ca nu este recomandat sa alergati in mod continuu mai mult de o ora pe banda; este bines a faceti paunza intre alergari, chiar daca banda de alergat este folosita de mai multe persoane.
  • dimensiunile benzii de alergare va trebui sa stiti unde asezati banda de alergare sis a luati in calcul ca pe langa dimensinile acesteie va trebui sa aveti spatiu pe langa acesta pt a avea acees la urcare si coborare de pe acesta, dar si alergarea sa se faca intrun spatiu cat mai mare. Trebuie sa intrebati si daca banda de alergat este rabatabila ( pliabila), cele care au optiunea acesta , au avantajul depozitarii intr-un spatiu cat mai mic ( nu este recomandata rabatarea zilnica a benzi de alergare ).
  • dimensiunea covorului de rulare al benzii de alergare ( banda pe care se alearga efectiv ) pentru un confort dvs este recomandat ca acesta sa aibe latime de 40 cm sau mai mare, lungimea nefiind foarte importanta, deoarece cam toate benzile au lungime covoruluui de rulare destul de mare.
  • viteza de alergare acesta nu este foarte importanta, depinde de nivelul la care sunteti dvs, si de modalitatea dvs in care doriti sa alergati. Cei mai multi alerga undeva la 8km/h, 10km/h sau 12km/h. Important este sa alergati constant un anumit timp si nu sa alergati repede. Este de recomandat sa nu folositi banda de alergat la viteza maxima timp indelungat ( mai mult de 15 minute ).
  • inclinatia benzi de alergare acesta se face atat manual cat si motorizat in functie de banda de alergat aleasa. Desi nu este foarte folosita acesta optiune a benzilor de alegat ( fiind folosita mai ales la mers sau la alergare usoara - inclinatii mai mari), este bine ca o banda de alergare sa aibe finctia de inclinare intre 10% si 15%, pentru a va oferi posibilitatea de a alerga in panta, asemanator cu alergatul pe munte.
  • programele si programarea benzii de alergare nici acestea nu sunt folosite de catre toti utilizatorii benzilor de alergat, dar e bine ca banda de alergare sa aiba mai multe programe prestabilite ( care ofera un grad de inclinare si o anumita viteza de rulare ) , cat si posibilitatea de a personalize dvs programele dupa nevoiele dvs.
  • afisajul benzile de alergat dispun de un display in care se afiseaza anumite informatii utile. De recomandat ca acesta sa afiseze (chiar daca nu in acelasi timp) : timpul scurs, distanta parcursa, viteza de deplasare, caloriile pierdute, ritmul cardiac (pulsul inimii), unule oferind si alte informatii cu privire la programele folosite, inclinatia folosite, etc.
  • structura si zgomotul benzi de alergare e bines a achizitionati o banda de alergare cat mai silentioasa (de obicei acestea sunt ceva mai scumpe) si cu structura metalica cat mai robusta si rezistenta (sunt benzi unde ofera garantie suplimentara pt cadru metalic).